Πύργος Πετμεζαίων

Πύργος Πετμεζαίων

 

 Απόσταση 750 μέτρα

 

  Χρόνος 3 λεπτά

 

 

Η προστατευόμενη περιοχή του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού είναι γνωστή για την πλούσια βιοποικιλότητα της. Η μεγάλη και αναγνωρισμένη οικολογική αξία της μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών για τον χλωριδικό πλούτο που διαθέτει, την αξιόλογη πανίδα με τα σπάνια προστατευόμενα είδη, την εναλλαγή τοπίου με το υψομετρικό εύρος αλλά και τα ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα.

 

Στο γραφικό ορεινό χωριό Κάτω Λουσοί (Κ. Σουδενά) του δήμου Καλαβρύτων με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και τους λιθόστρωτους δρόμους, στους πρόποδες του ελατοδάσους του Χελμού στέκεται σε υπερυψωμένη θέση και σε στρατηγικό σημείο, ο περίφημος Πύργος Πετμεζά.

 

Διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι ένας από τους παλιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου (17ος αιώνας). Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας, με δυο πυργίσκους-βίγλες και με μεγάλο αριθμό πολεμίστρων.

 

Το τριώροφο κτίσμα μοναδικό ως προς τη διάταξη και τη μορφή του κυκλικού αμυντικού πύργου χτίστηκε από γκρίζα πέτρα της περιοχής, με επιμελημένη κατασκευή και καλοδουλεμένες λεπτομέρειες.

 

Είχε γίνει κέντρο αντίστασης εναντίον της τουρκικής απειλής τόσο στα προεπαναστατικά χρόνια όσο και κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Αποτέλεσε ορμητήριο της οικογένειας των Πετμεζαίων, η οποία σύμφωνα με την παράδοση, προερχόταν από την Ήπειρο απ’ όπου αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας των τουρκικών διώξεων και να εγκατασταθούν στους Κάτω Λουσούς.

 

Επισκεπτόμενοι λοιπόν την περιοχή «επιβάλλεται» η στάση μας στο όμορφο γραφικό χωριό και στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο.

 

Φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Πηγή: tetartopress.gr

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο